Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 23 november 2024

Soorten

Marmersalamander (Exoot)

Triturus marmoratus

Marmersalamander Triturus marmoratus Jelger Herder

De marmersalamander is een middelgrote salamander. De rug is groen met veel zwarte vlekken.


Herkenning

De marmersalamander (Triturus marmoratus) is een middelgrote salamander van 12 - 16 cm lang. De rug is groen met veel zwarte vlekken in een soort marmerpatroon. Op de rug en bovenkant staart is vaak een oranje lijn aanwezig. De buik is grijsachtig tot zwart en is bedekt met witte puntjes. In de voortplantingstijd hebben mannetjes een hoge ongetande kam met verticale strepen. Larven zijn donker van kleur en hebben een groenachtige glans. De staart van larven heeft een gepunt uiteinde en zwarte vlekken.

Marmersalamander Triturus marmoratus Jelger Herder


Ecologie

Voortplanting

Voor de voortplanting maakt de marmersalamander gebruik van een breed scala aan wateren zoals poelen, putten, sloten, moerassen, overstroomde velden en traag stromende rivieren. Vrouwtjes leggen tot 400 eitjes individueel tussen bladeren van planten. De larven kunnen tot laat in de zomer worden aangetroffen in het water.

Levenswijze

De marmersalamander is van februari tot juni in het water te vinden maar kan ook het hele jaar in het water verblijven. Soms vindt zelfs overwintering plaats in het water. De landhabitat is divers, zoals bos, heide en kleinschalig agrarisch gebied. De marmersalamander is ‘s nacht actief, vooral na een periode van regen. Overdag schuilt de soort onder hout of stenen. Voedsel bestaat uit onder andere wormen, slakken, geleedpotigen en padden- en kikkerlarven.

Sprinkikker Rana dalmatina Christian Fischer

Verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van de marmersalamander ligt in Centraal- en West- Frankrijk, het noordelijke deel van Portugal en het noorden van Spanje. Vanaf 2013 is de soort bekend uit Zuidwest-Drenthe en deze plant zich daar ook voort. De marmersalamander wordt soms ook op andere plekken in Nederland gevonden. Het gaat dan telkens om een enkel uitgezet of ontsnapt exemplaar.


Bedreiging en bescherming

De marmersalamander is een exoot in Nederland. Deze soort kan een bedreiging vormen voor inheemse amfibieën door directe concurrentie, ziekteoverdracht en door hybridisatie met de inheemse kamsalamander. Hybriden zijn niet vruchtbaar, maar door deze kruisingen kan het reproductief succes van de inheemse kamsalamander wel afnemen. In 2015 is een hybride exemplaar aangetroffen nabij de uitzetlocatie in Zuidwest-Drenthe.

 

Monitoring en trends

Vooralsnog zijn geen trends bekend. Het blijft belangrijk om waarnemingen van deze soort door te geven via Waarneming.nl of Telmee.nl.

Marmersalamander Triturus marmoratus Jelger Herder
Vorig artikel Marmergrondel
Volgend artikel Meerkikker
Printen
208

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top