Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 21 december 2024

Soorten

Noord-Aziatische modderkruiper

Misgurnus bipartitus

Noord-Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus Jelger Herder

De Noord-Aziatische modderkuiper is een exoot die lijkt op de inheemse grote modderkruiper. 


Herkenning

De Noord-Aziatische modderkruiper (Misgurnus bipartitus) behoort tot de familie van de modderkruipers (Cobitidae). De soort vertoont zowel qua uiterlijk overeenkomsten met de inheemse grote modderkruiper (Misgurnus fossilis), beiden hebben tien bekdrakden . Het onderscheid is te maken op basis van het kleurpatroon. De grote modderkruiper heeft een donkerbruine tot roodbruine kleur met donkere lengtestrepen op de flanken. De Noord-Aziatische modderkruiper is meer olijfkleurig en egaler van kleur, met een gemarmerd tot spikkelachtig patroon en geen duidelijke lengtestrepen. Bij jonge dieren is dit patroon nog minder aanwezig. Die kunnen daardoor verward worden met exemplaren van de kleine modderkruiper, die ook licht gekleurd zijn. De kleine modderkruiper heeft echter een meer geblokt vlekkenpatroon en slechts zes bekdraden. De Noord-Aziatische modderkruiper wordt tot 18cm lang. 

Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus Jelger Herder


 

Ecologie

Voortplanting

Noord-Aziatische modderkruipers planten zich voort vanaf het voorjaar tot in de zomer waarbij er meerdere keren gepaaid kan worden. De eitjes worden afgeet tussen vegetatie waarbij het mannetje zich om het vrouwtje krult om de eiafzet te stimuleren. 

Levenswijze en habitat

De Noord-Aziatische modderkruiper komt van nature voor in stilstaand of zwak stromend water van moerassen langs riviertjes en meren, plassen, vijvers en rijstvelden. De soort leeft vooral in plantenrijke wateren met een modderige bodem. Ze zijn nachtactief en schuilen overdag tussen de vegetatie of ingegraven in de bodem. De soort voedt zich zoöplankton met macrofauna. Doordat de soort gebruik kan maken van darmademhaling is ze bestand tegen lage zuurstofgehalten. 

 

 Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus

Tungelroyse Beek: leefgebied van de Noord-Aziatische modderkruiper 


Verspreiding

De Noord-Aziatische modderkruiper komt oorspronkelijk voor in Azië, ten noorden van de Gele Rivier. De soort is te koop als aquariumvis, ook in Nederland en van daaruit waarschijnlijk vrijgelaten in de natuur. Binnen Europa is de soort ook geïntroduceerd in de Inn, een grensoverschreidend riviertje in Oostenrijk en Duitsland. In 2012 werd de Noord-Aziatische modderkruiper voor het eerst in Nederland aangetroffen, in de Tungelroyse beek in Limburg van waaruit de soort zich snel over de hele beek verspreid heeft en ook de grens is overgestoken naar België.  De soort breidt zich sindsdien gestaag uit en is in 2020 ook aangetroffen in de Aalsbeek (12 kilometer stroomafwaarts via de Maas vanaf de Tungelroyse Beek).

Noord-Aziatische modderkruiper Misgurnus anguillicaudatus Verspreidingskaart RAVON


 

Bedreiging en bescherming

De Noord-Aziatische modderkruiper is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. De soort kan hybridiseren met andere Misgurnus-soorten waaronder de grote modderkruiper. Hiernaast komen bij deze soort een aantal ziekten voor, die overgedragen kunnen worden op andere soorten. 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Naakthalsgrondel
Volgend artikel Noordzeehouting
Printen
8387

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top