Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

dinsdag 28 januari 2025

Soorten

Pos

Gymnocephalus cernua

Pos Neogobius fluviatilis Jelger Herder

De pos een klein onopvallend roofvisje die voornamelijk voorkomt in voedselrijke stilstaande wateren met een zachte bodem. Pos heeft een sterk ontwikkeld zijlijnsysteem waarmee ze gemakkelijk kunnen jagen in troebel water.


Herkenning

Pos (Gymnocephalus cernua) behoort tot de familie van de baarzen (Percidae) en heeft een hoge rug met op de flanken een onregelmatig patroon van donkere stippen met een groenige of zilverkleurige waas. Het voorste deel van de rugvin en de kieuwdeksels hebben scherpe stekels. Pos wordt tot ongeveer 20 centimeter groot. De soort vertoont overeenkomsten met baars en snoekbaars. Deze soorten hebben twee gescheiden rugvinnen terwijl de pos er slechts één heeft.

Pos Neogobius fluviatilis Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In de paaitijd die loopt van april tot juli worden zuurstofrijke plaatsen, zoals oevers met golfslag in meren, opgezocht. De eieren worden afgezet op slibvrij substraat zoals stenen of plantenmateriaal maar ook kale bodems voldoen.

Levenswijze

Voedselrijke stilstaande wateren met een zachte bodem, zonder waterplanten zijn favoriet. De soort gedijt goed in troebele en donkere omstandigheden. Pos kan hier goed jagen doordat het zijlijnsysteem sterk ontwikkeld is en doordat een reflecterende laag op het netvlies zorgt voor extra lichtabsorptie. Het voedsel bestaat uit ongewervelde bodemdieren als muggenlarven, waterpissebedden, vlokreeften en zoöplankton.

Pos Neogobius fluviatilis Jelger Herder

 

Verspreiding

Pos komt in bijna heel Europa voor tot in Siberië en leeft in rivieren, meren, kanalen en ook licht brakke wateren.

Pos Neogobius fluviatilis Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Tekst volgt nog

Pos Neogobius fluviatilis Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Pos trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Pontische stroomgrondel
Volgend artikel Regenboogforel
Printen
12416

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top