Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

woensdag 15 januari 2025

Soorten

Regenboogforel

Oncorhynchus mykiss

Regenboogforel Oncorhynchus mykiss Jelger Herder

De regenboogforel is een exoot die oorspronkelijk voorkomt in Noord-Amerika die lokaal voor de hengelsport is uitgezet in Nederland. 


Herkenning

Regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae). De soort heeft een torpedovormig lichaam met zwarte stippen en een grote bek. De flanken zijn zilverachtig met een paarse band. Ze kunnen 90cm lang worden. Regenboogforel is te onderscheiden van andere zalmachtigen zoals Atlantische forel en zalm doordat geen paarse band hebben. 

Regenboogforel Oncorhynchus mykiss Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Regenboogforel paait in in de periode februari-mei in snelstromend zuurstofrijk water boven grindbedden. Het vrouwtje maakt daarbij een nestkuil waarin de eitjes worden gelegd die vervolgens door het mannetje worden bevrucht. De larven houden zich na het uitkomen schuil tussen het grind. In Nederland is geen voortplanting vastgesteld.  .

Levenswijze en habitat

Regenboogforel is een gedeeltelijk stromingsminnende soort. In haar oorspronkelijke leefgebied zijn zowel populaties met dieren die naar zee trekken (anadroom) als populaties die uitsluitend in zoet water voorkomen. Ze voeden zich met tal van ongewervelden en kleine vissen.

Regenboogforel Oncorhynchus mykiss

 

Verspreiding

Regenboogforel komt oorspronkelijk voor in Noord Amerika maar is in Nederland herhaaldelijk uitgezet ten behoeve van de hengelsport in meren, beken en forellenvijvers. Ook zijn er ontsnappingen uit forellenkwekerijen. De eerste uitzetting vond plaats in 1898 bij Spaarnedam. Regenboogforel wordt incidenteel waargenomen in Nederland, op enkele locaties is de soort actief uitgezet voor de hengelsport en zijn er meer waarnemingen zoals in het Oostvoornse Meer, Veerse Meer en recreatieplas Geestmerambacht.

Regenboogforel Oncorhynchus mykiss Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De regenboogforel is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. Regenboogforel wel opgenomen in de Visserijwet.


 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Regenboogforel trend CBS
Volgend artikel Rietvoorn
Printen
5403

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top