Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zondag 22 december 2024

Soorten

Roodwangschildpad (Exoot)

Trachemys scripta elegans

Roodwangschildpad Trachemys scripta elegans Jelger Herder

De roodwangschilpad is een exotische schildpad afkomstig uit Noord-Amerika.


Herkenning

Het opvallendste kenmerk van de roodwangschildpad is het kleurpatroon van de kop en dan vooral de brede oranjerode slaapstreep boven de trommelvliezen. Mannetjes blijven duidelijk kleiner (15-20 cm) dan de vrouwtjes (16-28 cm). Het rugschild van jonge dieren is helder groen van kleur en het verkleurt naarmate zij groeien naar donkergroen tot donkergrijs of bruin. De poten en de staart zijn donker olijfkleurig met een gele streeptekening. Het buikschild is crème- of geelkleurig, vaak voorzien van een donkere vlek op ieder buikschild. Bij oude exemplaren van beide geslachten is een groot deel van het buikschild donker gekleurd, waardoor de vlekkentekening moeilijk herkenbaar wordt. Volwassen mannetjes hebben verder opvallend verlengde nagels aan de voorpoten.

Roodwangschildpad Trachemys scripta elegans Jelger Herder


Ecologie

Voortplanting

Succesvolle voortplanting van roodwangschildpadden is in Nederland nog niet vastgesteld. Wel zijn er meerdere waarnemingen van eiafzet. Er zijn geen jongen waargenomen. Waarschijnlijk is de temperatuur niet voldoende hoog. Bij verdere opwarming van het klimaat, valt in de toekomst succesvolle voortplanting niet uit te sluiten.

De eieren van de roodwangschildpad lijken op die van de ringslang. Ze zijn ovaal, hebben een leerachtige schaal en zijn ongeveer 3 cm lang en 2 cm breed. 

Levenswijze

De soort is sterk aan water gebonden en stelt niet veel eisen aan zijn leefomgeving. In Nederland wordt de soort aangetroffen in sloten, rivieren, kanalen, meren, vijvers en vennen. Bij zonnig weer verblijven roodwangschildpadden langdurig op open stukken oever, boomstammen en andere uit het water stekende voorwerpen. Ze zijn dan goed zichtbaar en kunnen met behulp van een verrekijker meestal eenvoudig gedetermineerd worden. Bij benadering laten ze zich in het water vallen.

Voedsel: Omnivore soort, voedt zich met insecten, kleine gewervelden (waaronder amfibieën) en waterplanten.

Roodwangschildpad Trachemys scripta elegans Annemarie van Diepenbeek

Verspreiding

De roodwangschildpad komt op veel plaatsen in Nederland voor. De soort is in grote aantallen als huisdier in West-Europa ingevoerd. Volwassen dieren worden regelmatig door hun eigenaars in het wild uitgezet en blijken meerdere jaren te kunnen overleven. De soort wordt dan ook vooral in en nabij bewoond gebied aangetroffen; daar waar ze zijn losgelaten.


Bedreiging en bescherming

Vanwege de risico's van losgelaten roodwangschildpadden, is in 1997 de import van roodwangschildpadden in de EU verboden. Handelaren zijn toen overgegaan op nauw verwante soorten en ondersoorten, waaronder Trachemys scripta troostii en Trachemys scripta scripta. Deze worden in toenemende mate waargenomen in de vrije natuur en zijn dan ook opgenomen op de Herkenningskaart. Zoetwaterschildpadden. Op de Unielijst van invasieve exoten van de EU staat inmiddels de lettersierschildpad (Trachemys scripta) met expliciet vermeld haar ondersoorten geelbuikschildpad (Trachemys scripta scripta), geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii) en roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans) waardoor onder meer alle handel verboden is.

Meer informatie over exotische schildpadden is te vinden in deze risicoanalyse.

Roodwangschildpad Trachemys scripta elegans Annemarie van Diepenbeek

Monitoring en trends

Vooralsnog is er geen trend bekend.

 

RAVON ontvangt graag waarnemingen van roodwangschildpadden en zeker ook vondsten van eieren. De gegevens kunnen worden ingevoerd via Telmee.nl of Waarneming.nl.

Vorig artikel Rivierprik
Volgend artikel Roofblei
Printen
22095

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top