Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

maandag 30 december 2024

Soorten

Sneep

Chondrostoma nasus

Sneep Chondrostoma nasus Jelger Herder

Volwassen snepen houden zich in het midden van de rivier op, bij voorkeur op locaties met variatie in stroomsnelheid. Met de onderstandige bek schrapen snepen algen en de hier tussen levende organismen van stenen en ander hard substraat.


Herkenning

Sneep (Chondrostoma nasus) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae) en heeft een zijdelings afgeplat langwerpig lichaam met zilveren flanken. In de paaitijd krijgt het mannetje zwarte paaiuitslag en een rode buik, ook het vrouwtje krijgt paaiuitslag. De soort heeft een uitstekende vlezige neus en een onderstandige bek. Sneep kan ongeveer 60 centimeter lang worden.

De vlezige neus onderscheidt sneep van gelijkende karperachtigen als winde, blankvoorn, kopvoorn en serpeling. Van de andere soorten met een vlezige neus heeft houting een vetvin en blauwneus een lange anaalvin (20-25 vinstralen). Sneep heeft een kortere anaalvin (13-15 vinstralen) en geen vetvin.

Sneep Chondrostoma nasus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Er wordt gepaaid in de periode maart tot mei waarbij de dieren naar snelstromende riviertrajecten met grindbanken trekken. Bekende Nederlandse voortplantingsplaatsen bevinden zich in de Grensmaas. De eieren worden afgezet in paaikuilen. Na het uitkomen van de eieren groeien de larven op in de ondiepe langzamerstromende delen van de oeverzone.

Levenswijze

Volwassen dieren houden zich meer in het midden van de rivier op. Met de onderstandige bek schrapen snepen algen en de hier tussen levende organismen van stenen en ander hard substraat.

Sneep Chondrostoma nasus Jelger Herder

 

Verspreiding

Sneep komt voor in stroomgebieden rondom de Zwarte Zee, de Oostzee en de Noordzee vanaf de Maas tot aan Denemarken. In het midden van Frankrijk en het oosten van Italië is de soort geïntroduceerd. Het leefgebied ligt in sneller stromende rivieren met steen- of grindbodems. In Nederland behoort de Grensmaas tot het voornaamste leefgebied. Als gevolg van riviernormalisaties is de soort sterk afgenomen in de verstuwde delen van de Maas.

Sneep Chondrostoma nasus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Sneep is een vrij zeldzame soort in Nederland die in het verleden achteruitgegaan is door het verslechteren van de waterkwaliteit en het normaliseren van rivieren. Het herstel van de natuurlijke riviermorfologie, het verwijderen van stuwen of de aanleg van vispassages kunnen leiden tot het herstel van leefgebieden. De sneep is opgenomen in de Visserijwet met een jaarrond gesloten tijd. Op de Rode Lijst heeft sneep de status ‘kwetsbaar’ (Staatscourant 2015 nr. 36471). Ook is sneep opgenomen in bijlage 3 van de Bernconventie.

Sneep Chondrostoma nasus Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Sneep trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Siberische steur
Printen
14938

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top