Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 21 december 2024

Soorten

Snoek

Esox lucius

Snoek Esox lucius Jelger Herder

In Nederland komt de snoek in vrijwel alle watertypen voor. Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.


Herkenning

De snoek (Esox lucius) behoort tot de familie van de snoeken (Esoxidae) en heeft een torpedovormig lichaam met een lange kop en een grote brede bek met scherpe tanden. Het lichaam heeft een groen tot grijsbruine kleur met een patroon van gele tot gouden vlekken die vaak dwarsbanden vormen. De maximale lengte bedraagt circa 140 centimeter. Het onderscheid met snoekbaars kan gemaakt worden doordat deze soort twee rugvinnen heeft, snoek heeft één rugvin.

Snoek Esox lucius Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paaitijd van snoek valt in de periode van februari tot mei en vindt plaats in ondiepe begroeide oevers of ondergelopen weilanden. Afhankelijk van de aanwezigheid van geschikt paaigebied vindt hierbij in meer of mindere mate paaimigratie plaats.

Levenswijze

De snoek heeft een voorkeur voor heldere, stilstaande tot langzaam stromende wateren met veel oever- en onderwaterplanten. Met name voor de overleving van de jongere levensstadia die beschutting nodig hebben is watervegetatie van groot belang. In Nederland komt de soort in vrijwel alle watertypen voor. Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.

Snoek Esox lucius Jelger Herder

 

Verspreiding

Snoek komt over het gehele Noordelijk Halfrond voor in gebieden waar geen tropisch of sub-tropisch klimaat heerst. Met uitzondering van Griekenland en Albanië komt de soort overal in Europa voor. In Nederland is de snoek te vinden in vrijwel elk watertype.

Snoek Esox lucius Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De snoek behoort tot de algemeenste soorten van Nederland. De soort is gevoelig voor het verdwijnen van waterplanten als gevolg van vertroebeling. Hierdoor is de soort halverwege de vorige eeuw plaatselijk achteruitgegaan. Door waterkwaliteitsverbeteringen heeft de snoek zich op veel plaatsen hersteld. De soort is opgenomen in de Visserijwet met een minimummaat van 45 centimeter en een gesloten tijd van 1 maart tot en met 31 mei.

Snoek Esox lucius Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Snoek trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Volgend artikel Snoekbaars
Printen
41646

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top