Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 21 december 2024

Soorten

Vetje

Leucaspius delineatus

Vetje Leucaspius delineatus Jelger Herder

Het vetje kan circa 8 centimeter groot worden. Vetjes vertonen overeenkomsten met de jongen van andere karperachtigen zoals roofblei, alver en ruisvoorn. Het onderscheid is te maken doordat de zijlijn van het vetje onvolledig is en tot net iets achter de borstvinnen reikt.


Herkenning

Het vetje (Leucaspius delineatus) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae) en heeft een slank en zijdelings afgeplat lichaam met zilverkleurige flanken en een bovenstandige bek. De soort wordt kan circa 8 centimeter groot worden. Vetjes vertonen overeenkomsten met de jongen van andere karperachtigen zoals roofblei, alver en ruisvoorn. Het onderscheid is te maken doordat de zijlijn van het vetje onvolledig is en tot net iets achter de borstvinnen reikt.

Vetje Leucaspius delineatus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paaitijd valt in de periode van april tot juni, in deze periode wordt meerdere keren gepaaid. Nadat de mannetjes een territorium hebben uitgezet, zetten de vrouwtjes hun eieren af in kleverige snoeren rondom ondergedoken structuren, zoals waterplanten of riet. De eieren worden bewaakt en verzorgd door het mannetje.

Levenswijze

Het leefgebied bestaat uit stilstaande tot langzaam stromende, doorgaans vegetatierijke, wateren. Het vetje is een pionier die vaak snel opduikt in nieuw gegraven wateren. Doordat vetjes doorgaans niet ouder dan twee jaar worden kunnen de aantallen sterk fluctueren afhankelijk van het voortplantingssucces. Vetjes jagen aan het wateroppervlak op zoöplankton, kreeftachtigen en vliegende insecten.

Vetje Leucaspius delineatus Jelger Herder

 

Verspreiding

Vetje heeft een verspreidingsgebied rond het stroomgebied van de Rijn, Donau en Wolga tot het noorden van de Kaspische Zee. Het vetje is in de meeste plantenrijke wateren aan te treffen in Nederland.

Vetje Leucaspius delineatus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Het vetje is een algemene soort in Nederland. Het verdwijnen van waterplanten kan plaatselijk leiden tot het afnemen van de soort. De soort is zonder minimummaat of gesloten tijd opgenomen in de Visserijwet.

Vetje Leucaspius delineatus Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Vetje trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Tiendoornige stekelbaars
Volgend artikel Vinpootsalamander
Printen
13434

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top