Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 20 april 2024

Soorten

Vlagzalm

Thymallus thymallus

Vlagzalm Thymallus thymallus Jelger Herder

De vlagzalm is een opvallende vis die behoort tot de familie van de zalmen. De soort heeft een vetvin en de rugvin is opvallend lang en hoog en grijsrood gevlekt of gestreept.


Herkenning

De vlagzalm (Thymallus thymallus) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae) en heeft een langwerpig zijdelings afgeplat lichaam met zilverkleurige tot bruingrijze flanken met daarop enkele witomrande vlekjes. De soort heeft een vetvin en de rugvin is opvallend lang en hoog en grijsrood gevlekt of gestreept. De vis heeft een geur die aan tijm doet denken. Vlagzalm kan een lengte bereiken van ongeveer 50 centimeter. Het onderscheid met andere zalmachtigen kan op basis van de grote rugvin gemaakt worden.

Vlagzalm Thymallus thymallus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In de periode maart-april wordt er gepaaid in ondiep snelstromend water boven grindbanken waarin een nestkuil gemaakt wordt. Het mannetje bewaakt een territorium en paait daar met een vrouwtje.

Levenswijze

Het leefgebied bestaat uit snelstromende zuurstofrijke grote beken en riviertjes met een harde bodem van zand, grind of stenen. Het menu bestaat uit insecten, kreeftachtigen en schelpdieren.

Vlagzalm Thymallus thymallus Jelger Herder

 

Verspreiding

Vlagzalm komt in Europa voor, ten noorden van de Pyreneeën, de Alpen en Albanië. Het verspreidingsgebied strekt zich uit tot in Siberië. Uitgezette populaties zijn aanwezig in enkele beken in Limburg.

Vlagzalm Thymallus thymallus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De vlagzalm is gevoelig voor het normaliseren van beken en riviertjes en watervervuiling. Oorspronkelijk kwam de soort in de Geul in Limburg voor maar verdween hier aan het einde van de 19e eeuw door een verslechtering van de waterkwaliteit. Nadien is vlagzalm uitgezet in enkele beken en riviertjes in Limburg en Noord-Brabant maar hier is geen voortplanting geconstateerd. De soort is opgenomen in de Europese Habitatrichtlijn (Bijlage II en V) en de Conventie van Bern (bijlage 3). De soort is opgenomen in de Visserijwet met een jaarrond gesloten tijd.

Vlagzalm Thymallus thymallus
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Vinpootsalamander
Volgend artikel Vroedmeesterpad
Printen
6385

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top