Search

Over RAVON Agenda Webshop Steun ons English

zaterdag 19 april 2025

Soorten

Wolgasnoekbaars

Sander volgensis

Wolgasnoekbaar Sander volgensis Wikimedia

De Wolgasnoekbaars (Sander volgensis) behoort tot de familie van de baarzen (Percidae). De soort lijkt sterk op de uitheemse, ingeburgerde snoekbaars.


Herkenning

De Wolgasnoekbaars (Sander volgensis) behoort tot de familie van de baarzen (Percidae). De soort lijkt sterk op de uitheemse, ingeburgerde snoekbaars (Sander lucioperca). De Wolgasnoekbaars is te herkennen aan de ongeveer zeven verticale, donkere strepen op het lichaam. Deze strepen lopen verder uit over de flanken, zijn duidelijk afgebakend en contrastrijker dan die van de 'gewone' snoekbaars. Bij de snoekbaars zijn vaak acht of meer strepen zichtbaar, maar deze reiken doorgaans niet tot aan de zijlijn en zijn minder contrastrijk. Verder zijn er nog subtiele kenmerken ten opzichte van de snoekbaars. De Wolgasnoekbaars heeft geen vangtanden voorin de bek, de soort heeft 70-83 schubben op de zijlijn (snoekbaars heeft er 80-97), en het kieuwdeksel is bedekt met schubben (onbedekt bij snoekbaars). Wolgasnoekbaarzen blijven daarnaast klein met een maximale lengte van ongeveer 40 cm.


 

Ecologie

 

Voortplanting

De Wolgasnoekbaars paait in de periode april tot mei, bij watertemperaturen van 10 tot 22 graden. Het mannetje is territoriaal en maakt een ondiepe paaikuil in de zand- of grindbodem en houdt deze schoon. Vrouwtjes bezoeken het nest kort en zetten 2 à 3 legsels af die direct bevrucht worden door het mannetje. Het mannetje bewaakt en verzorgt het nest totdat de eieren uitkomen.

Levenswijze

De soort heeft voorkeur voor relatief diep, troebel water zonder waterplanten, in de midden- en benedenlopen van rivieren en grotere stilstaande wateren. Jonge dieren leven van zoöplankton, terwijl grotere dieren voornamelijk jagen op kleine vis en ongewervelden. De Wolgasnoekbaars is het meest actief in de schemering, bij zonsopkomst en -ondergang.


 

Verspreiding

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de Wolgasnoekbaars omvat het stroomgebied van de Wolga, de Donau (tot Wenen), de Oeral en het Balatonmeer. In Oostenrijk en Duitsland wordt deze soort op steeds meer nieuwe locaties aangetroffen, onder andere in de rivieren de Elbe, Weser en Saale, evenals in verschillende kanalen. In juni 2024 is de soort voor het eerst in Nederland waargenomen.

 


 

Bedreiging en bescherming

De wolgasnoekbaars is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland.

Zie ook

Help mee, geef je waarnemingen door

Vorig artikel Witvinriviergrondel
Volgend artikel Zaagrugschildpad (Exoot)
Printen
8

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top