Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 21 december 2024

Soorten

Zeelt

Tinca tinca

Zeelt Tinca tinca Jelger Herder

De zeelt is een vrij algemene soort in Nederland. De soort heeft een voorkeur voor stilstaande tot langzaam stromende plantenrijke wateren met modderige bodems.


Herkenning

De zeelt (Tinca tinca) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae) en heeft olijfgroene tot goudkleurige flanken. De soort heeft twee bekdraden die niet altijd goed zichtbaar zijn. Zeelt kan een lengte bereiken van circa 65 centimeter. Jonge zeelten vertonen enige gelijkenis met jonge karper en kroeskarper. Zeelt heeft echter kleine nauwelijks zichtbare schubben en een korte rugvin (12-13 vinstralen).

Zeelt Tinca tinca Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De zeelt prefereert stilstaande tot langzaamstromende plantenrijke wateren met modderige bodems.

Levenswijze

De voortplanting gebeurt in de periode van mei tot augustus in dichtbegroeide oevers. De jonge dieren verschuilen en voeden zich in de oeverzone. De soort is nachtactief en het voedsel bestaat uit insectenlarven, kreeftachtigen, plantendelen en dood organisch materiaal.

Zeelt Tinca tinca Jelger Herder

 

Verspreiding

Zeelt komt in bijna heel Europa voor met uitzondering van het noorden van Scholtand, Scandinavië en Siberië en het zuiden van Griekenland. In Nederland is deze soort te vinden in vrijwel elke watertype.

Zeelt Tinca tinca Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De zeelt is een vrij algemene soort in Nederland. De soort is gevoelig voor het verdwijnen van waterplanten als gevolg van vertroebeling of het intensief schonen en baggeren van watergangen. Zeelt is opgenomen in de Visserijwet met een minimummaat van 25 centimeter.

Zeelt Tinca tinca Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Zeelt trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Zandhagedis
Volgend artikel Zeeprik
Printen
23540

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top