Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Zilverkarper

Hypophthalmichthys molitrix

Zilverkarper Hypophthalmichthys molitrix - Jelger Herder

De zilverkarper een exotische vissoort die slechts sporadisch in Nederland wordt aangetroffen. Deze soort kan een lengte van circa 1 meter bereiken en tot wel 50 kilo zwaar worden.


Herkenning

Zilverkarper (Hypophthalmichthys molitrix) is een exotische vissoort die slechts sporadisch in Nederland wordt aangetroffen. Opvallend is de stand van de ogen van de zilverkarper welke lager staan dan de mondopening. Zilverkarper kan een lengte van circa 1 meter bereiken en tot wel 50 kilo zwaar worden. De soort is een algeneter en zwemt hiertoe met geopende bek door het water en zeeft de algen er uit. In het natuurlijke verspreidingsgebied trekt zilverkarper in de paaitijd over grote afstanden stroomopwaarts in rivieren.

Zilverkarper Hypophthalmichthys molitrix - Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Eieren worden afgezet in de stroming en drijven met de stroming mee om na twee dagen uit te komen bij een watertemperatuur van 25 graden.

Levenswijze

De soort kan ver boven het water uitspringen en is in staat om obstakels van meer dan een meter te overbruggen. Zilverkarper is erg gevoelig voor lage watertemperatuur (beneden de 5°C) en lage zuurstofgehalten.

Zilverkarper Hypophthalmichthys molitrix - Jelger Herder

 

Verspreiding

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van zilverkarper ligt in Oost Azië. In veel riviersystemen in Europa, en Amerika en Azië is de soort uitgezet. In Noord Amerika zijn inmiddels zich in het wild voortplantende populaties van de soort aanwezig. In de Donau is paai van de soort waargenomen, het is onduidelijk of de voortplanting hier succesvol is. In West Europa wordt verwacht dat de watertemperaturen te laag zijn voor succesvolle voortplanting. In Nederland aangetroffen dieren betreffen uitgezette dieren die sporadisch via de grote rivieren ons land binnen komen.

Zilverkarper Hypophthalmichthys molitrix

 


 

Bedreiging en bescherming

Zilverkarper is een exoot en heeft geen wettelijke bescherming in Nederland.
 

 
Vorig artikel Zeeprik
Volgend artikel Zonnebaars
Printen
2107

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top