Search
zaterdag 22 januari 2022

Soorten

Zwartbekgrondel

Neogobius melanostomus

Zwartbekgrondel Neogobius melanostomus Jelger Herder

De zwartbekgrondel is een uitheemse soort die aan het begin van de 21e eeuw vanuit het Donau systeem, via het Main-Donaukanaal, het Rijn systeem gekoloniseerd heeft.


Herkenning

De zwartbekgrondel (Neogobius melanostomus) behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae) en is een bodemvis. Het lichaam is gedrongen en heeft afhankelijk van de ondergrond een lichtere of donkerdere grijsbruine of olijfgroene kleur met bruine vlekken op de zijlijn. Mannetjes worden tijdens de paai soms geheel zwart. Zwartbekgrondel kan ongeveer 25 centimeter lang worden. Het onderscheid met de inheemse rivierdonderpad en beekdonderpad is te maken doordat de borstvinnen van zwartbekgrondel zijn vergroeid tot een zuignap, bij donderpadden zijn deze vinnen gescheiden. Brakwatergrondel heeft op de kop tot aan de eerste rugvin geen schubben. Het onderscheid met marmergrondel, Kesslers grondel en Pontische stroomgrondel is te maken doordat zwartbekgrondel een zwarte vlek achterin de voorste rugvin heeft, de andere genoemde grondelsoorten hebben deze vlek niet.

Zwartbekgrondel Neogobius melanostomus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paaitijd loopt van april tot september, waarbij vrouwtjes meerdere keren per jaar eieren afzetten op stenen, schelpen of andere harde substraten. De eitjes worden bewaakt door het mannetje totdat ze uitkomen. Na uitkomst verspreiden de larven zich waarschijnlijk via de waterstroom in stroomafwaartse richting.

Levenswijze

De zwartbekgrondel heeft een voorkeur voor stortstenen oevers maar is ook aangetroffen op zandbodems en tussen vegetatie. De zwartbekgrondel leeft van kleine bodemdieren zoals slakken, mosselen, kreeftachtigen, insectenlarven, visseneieren en kleine vissen.

Zwartbekgrondel Neogobius melanostomus Jelger Herder

 

Verspreiding

Zwartbekgrondel komt van oorsprong voor in de Kaspische Zee, Zee van Azov, Zee van Marmaris, Zwarte Zee, en de benedenlopen van omliggende stroomgebieden. Via ballastwater van schepen en verbinding van stroomgebieden heeft de soort zich verspreid naar Noord-Amerika, de Oostzee en West-Europa. De soort is in 2004 voor het eerst in Nederland aangetroffen en heeft zich sindsdien snel verspreid via de grote rivieren en kanalen.

Zwartbekgrondel Neogobius melanostomus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De zwartbekgrondel is uitheems en heeft zich sinds de vestiging in Nederland sterk uitgebreid en komt momenteel in alle grote rivieren, kanalen en het IJsselmeer voor. Ook in een aantal beekmondingen wordt de soort al aangetroffen. Door zijn sterke kolonisatiedrift wordt zwartbekgrondel als een invasieve exoot beschouwd en vormt mogelijk een bedreiging voor inheemse bodemsoorten als rivierdonderpad, bermpje en riviergrondel. Zwartbekgrondel is niet beschermd in Nederland.

Zwartbekgrondel Neogobius melanostomus Jelger Herder
 
 
Vorig artikel Zonnebaars
Volgend artikel Zwarte dwergmeerval
Printen
5826

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top