Hoe herken ik een uitbraak?
Het lijkt erop dat als het virus zich voor het eerst manifesteert de sterfte vrij massaal is, met 80 – 90% dode dieren in verschillende leeftijdsklassen. Het beeld dat we daarna zien is dat er een aantal dieren blijft overleven. Het percentage wat resteert is slechts een fractie van wat er eerst in het water zat.
Dat je een uitbraak alleen kan herkennen door massale sterfte is een misverstand. Het is een mogelijkheid, maar dieren kunnen het virus ook latent met zich meedragen. De sterfte kan dan cryptisch zijn en valt enkel op door afnemende aantallen dieren die door monitoring aan het licht komen. Ook de kenmerkende uitwendige puntbloedingen zijn geen sluitend kenmerk van een ranavirus besmetting. Dieren kunnen dodelijk ziek zijn door ranavirus zónder die puntbloedingen te tonen en tegelijkertijd kunnen die bloedingen ook gevolgen zijn van andere ziektes.
Met ranavirus besmette dieren mét de puntbloedingen zien er ongeveer zo uit (zie foto’s). Andere mogelijke symptomen zijn:
- Dieren zitten in een houding alsof ze weg willen springen, maar zijn dood
- Dieren zijn extreem mager
- Extreem vervellen
- Puntbloedingen
- Gezwellen/poliepen
Bovenstaande kenmerken zijn echter niet eenduidig voor ranavirus. Om ranavirus met zekerheid vast te stellen is aanvullend (microscopisch) onderzoek nodig.
Wat moet ik doen als ik verdachte sterfte zie?
We vragen iedereen om verdachte zieke en dode dieren te rapporten. Dat kan via een email (liefst met foto’s) naar ziektes@ravon.nl.
Neem contact op met RAVON (ziektes@ravon.nl) en/of met DWHC (dwhc@uu.nl).
Documenteer goed wat je ziet, waar het is, en volg het liefst ook de uitbraak. Maak foto’s en verzamel (indien in het bezit van een ontheffing) vers dode dieren. Die kan je gekoeld bewaren en met DWHC afspreken of het lukt om de dieren voor autopsie aan te bieden. Lukt dat niet, dan kan je de dieren ingevroren bewaren. Zorg altijd voor een goed label (locatie – datum – soort(en)).
Meer informatie over het herkennen en melden van zieke dieren wordt gegeven in deze presentatie en animatie. De animatie gaat specifiek over de chytride schimmel B. salamandrivorans, maar het melden van ranavirus gaat op dezelfde manier.
Voorkom verspreiding van het virus. Maak gebruik van het hygiëne protocol.
Wat kan ik verder doen?
Natuurlijke verspreiding is niet tegen te houden. Amfibieën die drager van het virus zijn kunnen het verspreiden door van de ene plek naar de andere te lopen. Mensen zijn echter als geen ander in staat om grote hoeveelheden virus over grote afstanden te verplaatsen, en dat ook nog in korte tijd. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om zelf geen verspreider te zijn, door goed je materialen te desinfecteren, ook groot materieel voor beheerwerkzaamheden in vochtige en natte terreinen. Ontsmet laarzen en schoenen, kom niet onnodig in wateren en wees alert.
Voorkom verspreiding van het virus. Maak gebruik van het hygiëne protocol en hygiëne protocol zwaar materieel.