Nederland kent zeven soorten inheemse reptielen: 4 hagedissen en 3 slangen. Dat zijn de levendbarende hagedis, muurhagedis, zandhagedis, hazelworm, ringslang, gladde slang en de adder.
Om goed in de gaten te houden hoe het gaat met de reptielen in Nederland is er het Meetprogramma Reptielen. Hierbinnen zijn enkele honderden vrijwilligers actief. Zij tellen jaarlijks de aanwezigheid van reptielen op vaste trajecten. Hiermee kan RAVON bepalen hoe het met de verschillende reptielsoorten gaat: neemt de soort toe, blijft deze stabiel of lopen de aantallen terug?
Bedreigd
Reptielen zijn mooie en fascinerende dieren, maar helaas worden zij bedreigd in hun voortbestaan. Zes van de zeven inheemse soorten staan vermeld op de Nederlandse Rode Lijst (2009). Hun verspreiding in ons land is de laatste decennia achteruitgegaan, ondanks dat ze al jaren tot de beschermde diersoorten behoren. Om erachter te komen of het natuurbeleid van de overheid en de bijbehorende beschermingsmaatregelen deze achteruitgang kan stoppen, heeft de RAVON-Werkgroep Monitoring een monitoringsprogramma opgestart. Met medewerking van vele vrijwilligers, terreinbeherende organisaties en de overheid volgen we sinds 1990 de ontwikkelingen in de natuurlijke reptielenstand (uitgezette populaties worden niet meegenomen in de analyses).
RAVON-balans
In de RAVON-balans publiceert RAVON ieder jaar over de stand van de reptielen, amfibieën en vissen in ons land; alles over trends en welke soorten het goed doen - of juist achteruitgaan. Ga naar ravon.nl/ravonbalans.