Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

donderdag 28 maart 2024

Soorten

Spiering

Osmerus eperlanus

Spiering Osmerus eperlanus Jelger Herder

In Nederland is spiering tegenwoordig een vrij zeldzame soort in het zoete water, deze soort wordt in het zoute water algemener aangetroffen. Vroeger paaide de spiering massaal bovenstrooms van het Haringvliet estuarium en het Zuiderzee estuarium en gold toen als een belangrijke consumptievis.


Herkenning

De spiering (Osmerus eperlanus) behoort tot de familie van de zalmachtigen (Salmonidae) en heeft een langgerekt lichaam met zilverkleurige flanken en een relatief grote bovenstandige bek met tandjes. Jonge dieren zijn bijna doorzichtig. Tussen de staart- en rugvin bevindt zich een vetvin. Spiering ruikt naar komkommer. Spieringen die uitsluitend in zoet water leven worden doorgaans circa 15 centimeter groot, de op zee levende spiering kan tot wel 45 centimeter groot worden. Het onderscheid met gelijkende karperachtigen als alver en roofblei kan gemaakt worden doordat spiering een vetvin heeft. Het onderscheid met houting kan gemaakt worden doordat de rugvin van houting voor de buikvin gepositioneerd is, bij spiering staat de rugvin er recht boven. Hiernaast hebben houtingen doorgaans een puntige neus.

Spiering Osmerus eperlanus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplanting geschiedt in de periode februari-april in de oeverzone van rivieren of meren. Het paaien vindt plaats in scholen, waarbij miljoenen plakkerige eitjes tegelijkertijd op harde substraten of planten langs de oever worden afgezet en bevrucht. Na de paai sterft een groot deel van de volwassen dieren.

Levenswijze

Spiering kent populaties die voor de voortplanting vanuit zee naar zoetwater trekken en populaties die hun hele leven in zoetwater verblijven, de zogenaamde binnenspiering. In riviersystemen groeit een groot deel van de jonge dieren op in het estuarium. Het voedsel bestaat uit zoöplanton, kleine kreeftachtigen en jonge vis.

Spiering Osmerus eperlanus Jelger Herder

 

Verspreiding

Spiering komt voor in kustwateren, en de hierop uitmondende rivieren, van de Noordzee, Baltische Zee, Oostzee, Witte zee en Barentszzee. In Nederland zijn er nog populaties in het zoete water aanwezig in het IJsselmeer, Friesland en in het Haringvliet.

Spiering Osmerus eperlanus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

In Nederland is spiering tegenwoordig een vrij zeldzame soort. Vroeger paaide de spiering massaal bovenstrooms van het Haringvliet estuarium en het Zuiderzee estuarium en gold toen als een belangrijke consumptievis. Na de aanleg van Afsluitdijk en de Haringvlietdam verdwenen de grote trekkende spieringpopulaties. In het IJsselmeer resteert een populatie binnenspiering waar de soort een belangrijke plaats inneemt in het voedselweb. Als de spieringstand hier beneden een bepaalde grens komt, wordt de spieringvisserij hier voor beroepsvissers gesloten. Maatregelen als het passeerbaar maken en herstellen van zoet-zout overgangen zijn van belang voor het herstel van trekkende spieringpopulaties. De soort is opgenomen in de Visserijwet zonder minimummaat maar met een visstandafhankelijke gesloten tijd. In 2015 is de spiering opgenomen als 'kwetsbaar' op de Rode Lijst (Staatscourant 2015 nr. 36471).

Spiering Osmerus eperlanus Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Spiering trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Soepschildpad (Dwaalgast)
Volgend artikel Spitssnuitsteur
Printen
14388

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top