RAVON zoekt vrijwilligers voor glasaalmonitoring en start crowdfunding
Vismigratie
Ook dit jaar trotseren honderden vrijwilligers weer en wind om langs de Nederlandse kust glasalen te tellen — jonge palingen die vanuit zee onze wateren binnentrekken. Dit werk is van groot belang omdat de verzamelde data inzicht geven in de toestand van de bedreigde paling. Om het onderzoek langs de hele kust mogelijk te maken, zijn extra vrijwilligers nodig en is een crowdfunding gestart.
Het belang van glasaalmonitoring
Elk voorjaar trekken jonge, doorzichtige glasalen vanuit zee onze binnenwateren in, met een piek in april. Dit markeert het einde van een indrukwekkende reis van zesduizend kilometer, die begint in de Sargassozee en eindigt aan de Nederlandse kust. Sinds de jaren zestig en zeventig is de intrek van glasaal in de Noordzeeregio gedaald tot slechts ongeveer één procent van het niveau van toen.
Glasaal (Bron: Jan Baks)
Europese wetenschappers van ICES hebben onlangs benadrukt dat er, net als vorig jaar, meer aandacht moet komen voor habitatherstel, het stoppen van activiteiten die sterfte veroorzaken en een algeheel verbod op glasaalvisserij, ook voor uitzet en aquacultuur. Om de paling te beschermen, is onderzoek naar migratieknelpunten essentieel. Monitoring van de glasaal vormt daarbij een belangrijke stap.
Kruisnetten langs de kust
Op tientallen locaties langs de Nederlandse kust worden glasalen geteld met kruisnetten. Deze monitoring, uitgevoerd door vrijwilligers, vindt plaats bij obstakels op de migratieroute, zoals gemalen en sluizen. Dit maakt inzichtelijk waar de grootste migratieknelpunten liggen, niet alleen voor de glasaal maar ook voor andere soorten, zoals de driedoornige stekelbaars.
Glasaal gevangen tijdens telling (Bron: Iwan Hoving)
Op basis van deze gegevens kunnen waterbeheerders maatregelen nemen om migratieroutes te verbeteren. Daarnaast helpen de data trends te volgen en vast te stellen of de palingpopulatie zich herstelt of verder achteruitgaat.
We zoeken vrijwilligers
Wil jij je inzetten voor het behoud van de paling en zien om welke locaties het gaat? Je bent van harte welkom om samen met andere vrijwilligers deel te nemen aan de monitoring! Wij zorgen voor het benodigde materiaal en duidelijke instructies. Voor meer informatie en aanmelding: Ravon.nl/glasaal.
Crowdfunding
Om dit belangrijke werk langs de kust voort te zetten zijn we een crowdfunding gestart. Met voldoende financiële steun kunnen we een betrouwbaar beeld geven van de glasaalintrek door vrijwilligers te ondersteunen en recht doen aan de waarde van de verzamelde gegevens. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van gerichte oplossingen en een toekomst voor de paling.
Klik hier voor de crowdfundingpagina.
Data-analyse en samenwerking
In 2023 hebben we een belangrijke stap gezet door Nederlandse en Belgische glasaaldata te bundelen en hierop een trendanalyse toe te passen. Het doel is de kennis over glasaalintrek transparanter en wetenschappelijk beter onderbouwd te maken. Dit helpt belanghebbenden – zoals beleidsmakers, de visserijsector, wetenschappers en natuurorganisaties – om gerichter samen te werken. In het artikel 'Glasaal langs de lat' (pdf: 0,8 MB) zijn de resultaten van de trendanalyse gedeeld.
Glasaal Team De Noord (Bron: Arthur de Bruin)
Projectpartners
Hoogheemraadschap van Rijnland, Sportvisserij Mid-West Nederland, Sportvisserij Zuid-West Nederland, Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, provincie Noord-Holland, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waternet/waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, provincie Zuid-Holland, waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat Zee en Delta, provincie Zeeland, wetterskip Fryslân, waterschap Noorderzijlvest, Sportvisserij Fryslân, Sportvisserij Groningen Drenthe, Waddenfonds, Hogeschool van Hall Larenstein.
Tekst: Sanne Ploegaert, Martijn Schiphouwer, Maurice Kooiman en Jeroen van Riet, RAVON
Foto's: Arthur de Bruin (leadfoto: glasaal); Jan Baks; Iwan Hoving