Search
woensdag 1 april 2020

Corona (COVID-19)

Aangescherpte richtlijnen voor vrijwilligers RAVON en FLORON i.v.m. Coronavirus pandemie

(update DD 26-03-2020, 10:00 uur)

Maandag 23 maart jl. heeft het kabinet de eerder genomen maatregelen aangescherpt in de aanpak van het coronavirus. Deze hebben ook impact op de activiteiten van RAVON, FLORON en haar vrijwilligers. De maatregelen gelden tenminste tot 1 juni a.s. Als er nieuwe landelijke maatregelen komen, komen RAVON en FLORON met een nieuw bericht.

Aangescherpte maatregelen voor activiteiten door vrijwilligers van RAVON en FLORON

  1. Alle vrijwilligersactiviteiten die BINNEN zouden plaatsvinden gaan niet door (deze worden evt. later ingehaald, dit wordt per activiteit bepaald).
  2. Voor vrijwilligersactiviteiten die BUITEN (in het veld) plaatsvinden, geldt:
  • Alle excursies zijn afgelast.
  • Alle bijeenkomsten tot 1 juni gaan niet door, ook als er minder dan 100 mensen zullen zijn.
  • Bij klachten: blijf thuis, ga niet naar buiten. Bij koorts van een huisgenoot: blijf thuis, ga niet naar buiten.
  • Blijf op de hoogte van lokaal nieuws: burgemeesters krijgen de bevoegdheid om specifieke locaties te sluiten, zoals stranden en natuurterreinen. Volg dus altijd de berichtgeving van de lokale autoriteiten over of een terrein toegankelijk is. Bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) zullen hierop controleren en kunnen ook boetes opleggen.
  • Ga met zo min mogelijk anderen het veld in, maximaal met 2 andere personen (dus met jou er bij is dat maximaal 3 mensen). Houd tenminste 1,5 m afstand van elkaar. Ook hierop zullen boa’s controleren. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.
  • We vermoeden dat er streng gecontroleerd zal worden, ook in terreinen van Terreinbeheerders. Dus vergeet je vergunning en ontheffing niet mee te nemen.

Wij gaan ervanuit dat we met deze maatregelen het maximale doen om van onze kant de verspreiding van het virus te minimaliseren. Mocht je deze maatregelen niet opvolgen dan vallen deze activiteiten niet onder de verantwoordelijkheid van RAVON of FLORON. Heb je vragen omtrent deze maatregelen, neem contact met onze coördinator vrijwilligers Kaat Willemse (06-306 559 57).

Veel dank voor jullie toewijding en medewerking!

FAQ

RAVON geeft aan dat ik wel gewoon mijn werk als vrijwilliger kan blijven doen, maar de terreinbeheerder zegt van niet. Hoe zit dat?
Op dit moment hebben enkele terreinbeheerders maatregelen afgekondigd. Die zijn meestal voor hun eigen vrijwilligers van toepassing. Vrijwillige monitorders die werken onder de vlag van RAVON of FLORON  kunnen in veel gevallen wél aan de slag op ditzelfde terrein. Let wel dat je met niet meer dan 3 personen bent en 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Om te weten welke terreinen echt gesloten zijn voor ALLE vrijwilligers (dus ook voor RAVON of FLORON-vrijwiilligers), lees de vraag hieronder.

Welke terreinen zijn nog toegankelijk?
Alle terreinen van terreinbeheerders zijn nog toegankelijk behalve de duinen van Dunea. Daar mag tot 1 juni niet gemonitord of geïnventariseerd worden.

Met hoeveel mensen mag ik nu het veld in?
Het beste is om in je eentje op stap te gaan. Voor sommige onderzoeken kan dat niet i.v.m. veiligheid. Denk aan bijvoorbeeld de kruisnetmonitoring. Dan is de regel: met maximaal drie mensen (jij + twee anderen) op pad. Het is dan wel belangrijk dat je de afstand van anderhalve meter respecteert.
Opmerking: Voor deze vraag hebben we contact opgenomen met ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij hebben dit bevestigd.

Ik voel me er niet prettig bij om nu met anderen op stap te gaan. Mag ik ook in m’n eentje?
Ja, natuurlijk! Het advies is om zoveel mogelijk alleen te doen. I.v.m. veiligheid is dit niet altijd mogelijk. Alleen in geval van onveilige situaties (bijv. onderzoek bij het water) raden wij aan om niet alleen te gaan (maximaal met 3 personen in totaal). Houd altijd anderhalve meter afstand.

Mogen we nog carpoolen?
Nee. Dat is jammer, maar carpoolen past op dit moment niet binnen de landelijke richtlijnen.

Ik ga liever niet het veld in nu. Zijn er alternatieven?
Je kan het hele jaar door meedoen met de Tuintelling (www.tuintelling.nl) Via deze website kan je doorgeven welke soorten je in je tuin waarneemt. Tot 5 april kan je ook meedoen met de kikkerdriltelling.

 

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top