Search
zondag 11 april 2021

Corona (COVID-19)

Richtlijnen voor vrijwilligers RAVON en FLORON i.v.m. Coronavirus

(update 11-03-2021, 12:30 uur)

Op maandag 14 december 2020 heeft het kabinet een harde lockdown aangekondigd, deze is verlengd tot 20 april 2021. Sinds 21 januari 2021 s er ook een avondklok ingesteld. De maatregelen die hierbij horen, zijn vertaald naar het vrijwilligerswerk en het werk van stagiaires van RAVON en FLORON. Hierover lees je meer op deze pagina. Als er nieuwe landelijke maatregelen komen, komen RAVON en FLORON met een nieuw bericht.

 

Maatregelen voor activiteiten door vrijwilligers van RAVON en FLORON

Voor alle vrijwilligersactiviteiten van RAVON en FLORON (zowel binnen als buiten) geldt:
AVONDKLOK VRIJWILLIGERS: We zijn in overleg met het Ministerie van LNV over wat er nog mogelijk is voor projecten met vrijwilligers. Voorlopig zijn er alleen uitzonderingen te maken voor werknemers die dieren (of mensen) in nood helpen. Daarbij valt te denken aan medische professionals, hulpdiensten, thuiszorg en (onder de vrijwilligers) de mantelzorgers en de dierenambulances. Verzoeken  om vrijstelling aan te vragen voor de avondklok regelingen voor vrijwilligers (o.a voor paddenoverzetacties en (glas)aalmonitoring) zijn ingebracht in het Covid-overleg tussen de ministeries maar niet gehoreerd. De avondklok duurt voorlopig in ieder geval tot 30 maart. Men is beducht voor het maken van uitzonderingen i.v.m. het scheppen van precedenten. 
Conclusie t.a.v. RAVON vrijwilligers en avondklok 21 uur: voorlopig komen er landelijk GEEN uitzonderingen op de avondklok voor vrijwilligers tot 30 maart. 

OVERDAG  

- Vooralsnog zijn overdag alle excursies met meer dan 2 mensen of bijeenkomsten met meer dan 2 mensen geannuleerd.
- Ga zoveel mogelijk alleen in het veld. 
- Als je met anderen het veld in gaat: ga alleen met één iemand anders het veld in (kan het alleen, dan heeft dat de voorkeur!); hou altijd anderhalve meter afstand van elkaar.
- Zorg dat je altijd je toestemming en vergunning op zak hebt. Er zijn strengere controles aangekondigd.
- Carpoolen raden we af. Volgens de maatregelen van de overheid mag dit wél, maar ons lijkt het een te hoog risico met zich meebrengen.
Bij klachten: blijf thuis, ga niet naar buiten. Bij koorts of andere klachten van een huisgenoot: blijf thuis, ga niet naar buiten. Is een van je huisgenoten getest: blijf thuis totdat vaststaat dat je huisgenoot niet besmet is.
 

Wij gaan ervanuit dat we met deze maatregelen het maximale doen om van onze kant de verspreiding van het virus te minimaliseren. Mocht je deze maatregelen niet opvolgen dan vallen deze activiteiten niet onder de verantwoordelijkheid van RAVON of FLORON. Heb je vragen omtrent deze maatregelen, neem contact met ons secretariaat (kantoor@ravon.nl).

Veel dank voor jullie toewijding en medewerking!

FAQ

1. Met hoeveel mensen mag ik nu het veld in?
Ga het liefst alleen het veld in. Moet je toch met anderen op stap, ga dan met maximaal één ander op stap.

2. AVONDKLOK: Kan ik een verklaring krijgen van RAVON voor vrijwilligerswerk na 21 uur?
We zijn in overleg met de Rijksoverheid om te bekijken welke uitzonderingen er mogelijk zijn. Het is nog niet gelukt om hier landelijk afspraken over te maken of vrijstelling te regelen. Voorlopig kun je dus niet na 21.00 uur veldwerk doen, dit geldt bijv. ook voor de paddenoverzet-acties. Wij adviseren deze voor 21.00 uur af te ronden (emmers legen) of anders in een ochtendronde uit te voeren. Je mag wel tijdens het uitlaten van je hond padden en andere amfibieën rapen en overzetten.   

3. Ik voel me er niet prettig bij om nu met anderen op stap te gaan. Mag ik ook in m’n eentje?
Ja, natuurlijk! 

4. Kan carpoolen weer?
Ondanks dat de landelijke maatregelen carpoolen niet verbieden, vragen we toch om niet te carpoolen. Het risico op eventuele besmetting is te groot.

5. Gaan de excursies nog door?
De landelijke maatregelen schrijven ons voor wat we buiten met maximaal 2 mensen mogen samenkomen, daarom hebben we besloten om alle groeps-excursies of bijeenkomsten te annuleren. Je mag dus wel met zijn 2-en het veld in, mits je maar de anderhalve meter regel hanteert. 

6. Ik ga liever niet het veld in nu. Zijn er alternatieven?
Je kan het hele jaar door meedoen met de Tuintelling (www.tuintelling.nl) Via deze website kan je doorgeven welke soorten je in je tuin waarneemt.

7. Kan monitoringswerk blijven doorgaan?
Het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid heeft in maart 2020 ons geïnformeerd dat cruciaal wetenschappelijk onderzoek kan blijven doorgaan. Hier valt het monitoringswerk van de meetprogramma's onder. Voor de avondklok zie vraag 2. 

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top