Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

dinsdag 21 januari 2025

Werkgroep De Prik

25 jaar Viswerkgroep De Prik
In 2018 is er een feestje te vieren want deze werkgroep bestaat dan 25 jaar. In het tijdschrift RAVON 68 (maart 2018) is hierover een artikel verschenen. (PDF). Ook is tijdens de RAVON-dag 2018 een bedrag toegekend uit het RAVON-stimuleringsfonds ter ondersteuning van de activiteiten van Viswerkgroep De Prik in dit jubileumjaar.

Uit je dak gaan met visverspreidingsonderzoek!
Met grote passie inventariseren we de betoverend mooie Veluwse sprengen en beken op bijzondere vissoorten. Een van die bijzondere vissoorten is de beekprik, waarnaar we ons genoemd hebben. Sinds 1993 zijn we actief en hebben hierdoor een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Elke maand pakken we de schepnetten en gaan we op pad met een gezellige groep van circa 5-10 actieve vrijwilligers.

Over de Prik
Onze veldwerk-groep bestaat uit outdoor- en (beek)visliefhebbers. We besteden vrijwel al onze tijd in de buitenlucht om daar op een gezellige manier serieus met onze vispassie bezig te zijn. Gert Jan Blankena heeft in 1993 onze viswerkgroep heeft opgericht en verzorgt de coördinatie sindsdien. We zijn onderdeel van de vrijwilligers van Waterschap Vallei en Veluwe. En zijn sinds 2005 ook als werkgroep aangesloten bij RAVON. Vanwege onze ecologische invalshoek zijn we niet aangesloten bij een hengelsportorganisatie.

Onze missie
We dromen graag over beken en sprengen die een rijke visfauna en andere natuur herbergen. Daarvoor moet in een aantal gevallen nog een boel werk verzet worden op het vlak van habitatkwaliteit en migratiemogelijkheden. We zien vaak sprengen en beken met heel geschikt vishabitat waar karakteristieke vissoorten ontbreken. Dat is zonde, want bij een prachtige Veluwe hoort -boven en onder de waterspiegel- een prachtige biodiversiteit! Het probleem is dat die wildernis onder de waterspiegel slecht zichtbaar is en de kleine dieren een verborgen bestaan leiden. Onze kroonjuweeltjes zijn de beekprikelritsbermpje en rivierdonderpad. Deze karakteristieke beekvissen zijn onze Big Four! Het gaat ons niet alleen om deze vingergrote visjes, we dromen ook van gezonde visgemeenschappen met ook serpelingen, kopvoorns en rivierprikken. Helaas ligt voor een aantal soorten ook het gevaar op de loer van verdringing door exotische soorten, daar letten dan ook goed op bij onze onderzoeken. In goede samenwerking met overheden, inwoners en onderzoeksinstellingen zijn we er op gericht de karakteristieke visgemeenschappen te laten floreren. Ons visverspreidingsonderzoek is daarbij essentieel.

Hoe we werken

De beken en sprengen die wij inventariseren zijn klein, tot zo’n drie meter breed. In dergelijke kleine wateren voelen grotere vissen zich meestal niet thuis. Daarom inventariseren wij met het het schepnet de kleine soorten en jonge exemplaren van grotere vissoorten. Waterschap Vallei en Veluwe geeft de bemonsteringspunten in de beken en sprengen aan. Daar onderzoeken we de watergang over een lengte van doorgaans honderd meter. We kijken dan naar de visdiversiteit en lengteverdeling van soorten. Hoe meer soorten van verschillende lengtes des te beter. Na de metingen laten we de vissen onmiddellijk weer vrij en gaan door naar de volgende locatie om een paar jaar later weer terug te keren.

De gegevens die we verzamelen worden gedeeld via www.telmee.nl en worden ook doorgegeven aan het Waterschap. In de verspreidingskaarten van de Vissenatlas Gelderland is in 2014 veel van ons werk verzilverd. Zo maken we de “verborgen” vissen voor iedereen zichtbaar en kan er rekening mee worden gehouden. Ook kunnen we een beeld geven of de visstand en de beken ecologisch voor- of juist achteruit gaan. We geven ook bekendheid aan de vissen via communicatie en educatie en stimuleren het nemen van maatregelen (door andere partijen) om de levensomstandigheden van de vissoorten te verbeteren. Denk hierbij aan adviezen voor habitatverbetering, het opheffen vismigratieknelpunten en een veel visvriendelijker onderhoud van wateren. We maken ook altijd een praatje met de aanwonende eigenaren of wandelaars van klompenpaden. Mensen zijn vaak verwonderd over het grote aantal vissen dat er voorkomt en hoe klein en zeldzaam die soms zijn! Een cuvet (smal klein aquarium) is altijd bij de hand om de vissen goed te laten zien en er foto’s van te laten maken. Zo maken we het kleine zeldzame spul zichtbaar en geliefd in de samenleving!

 

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top