10jul
2025
In deze video van NOSStories vertelt Guusje hoe haar passie voor reptielen en amfibieën tot leven komt in het veld – en hoe ze via het programma RAVON Ready haar kennis inzet voor natuuronderzoek.
Het julinummer van Schubben & Slijm is uit; het gratis magazine voor en door RAVON vrijwilligers. Met o.a. kamsalamander, ringslang en hazelworm in Utrecht en rode bosmieren die padden bedreigen.
Veel vissoorten, zoals de aal, migreren tussen zout en zoet water, maar worden daarbij gehinderd door gemalen en sluizen. Met het Passagecheck-onderzoek toetst RAVON sinds 2017 de effectiviteit van vispassages.
Van een slootje in de hoofdstad naar de verre Sargassozee – de paling legt een onwaarschijnlijk lange en mysterieuze tocht af. Hoe weten ze waarheen? En overleven ze die reis überhaupt?
Wist je dat de baars een ‘stekelig’ karakter heeft? Baars is één van de meest voorkomende vissoorten van Nederland. Met zijn gestreepte lichaam en rode vinnen is deze soort gemakkelijk te herkennen.
Ben jij een aanpakker met oog voor detail én een hart voor de natuur? Kom werken in het hart van onze organisatie bij het team Bedrijfsvoering van RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland.
RTV Oost ging op pad met reptielenkenner Tariq Stark van RAVON, die samen met collega's probeert om de ringslang terug te brengen in de Overijsselse natuur.
De Veldgids Herkenning Zoetwatervissen is weer op voorraad in de RAVON-webshop. Voor slechts €13,75 neem je hem zo mee het veld in!
Jaarlijks verzamelen honderden vrijwilligers, verspreid over het land, gegevens over jonge paling. Daarmee proberen onderzoekers van RAVON de palingstand in kaart te brengen – en die is al jaren zorgwekkend.
In deze nieuwe podcastaflevering gaat Maarten Bruns in gesprek met Patrick Deitelzweig, marien bioloog van oorsprong en tegenwoordig werkzaam bij RAVON op het gebied van zoetwatervissen.