Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 21 mei 2024

Nederland Onder Water - Duik in Onze Ongekende Natuur

Een film van Arthur de Bruin i.s.m. Ispida Wildlife Productions

Driedoornige stekelbaars. Foto: Arthur de Bruin

Eerste Nederlandse onderwaterfilm in première

Op 21 maart a.s. vindt de première plaats van “Nederland Onder Water – Duik in onze ongekende natuur”. Voor het eerst zien we de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur in volle glorie. De film is geregisseerd door Arthur de Bruin en geproduceerd door Ispida Wildlife Productions, bekend van o.a. “Marker Wadden” en “WOLF” en zal in het najaar van 2022 door AVROTROS worden uitgezonden.

De première vindt plaats in Theater Amare in Den Haag en is de eerste publieke vertoning, bestemd voor alle partners en iedereen die aan de film heeft meegewerkt. Begin april zal de film vertoond worden tijdens de Nature On Tour maand van Pathé, die op 2 en 3 april van start gaat. Daarna zal de film nog de hele maand april in de Pathé bioscopen te zien zijn. In het najaar van 2022 zal Nederland Onder Water bij AVROTROS debuteren op de nationale televisie.

Twee jaar aan materiaal
In 2017 ontstond bij Arthur de Bruin (39), die naast regisseur ook visonderzoeker bij RAVON (Reptielen, Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is, het eerste idee voor een film over onderwaternatuur in Nederland. Nu, na veel voorbereiding en twee jaar full time filmen later, legt hij samen met Ispida Wildlife Productions en AVROTROS de laatste hand aan een adembenemende film waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont, die we niet eerder zagen. “Ik hoop dat mensen bij het zien van deze film dezelfde verwondering voelen die ikzelf heb ervaren”.

Hoofdrolspelers
De film speelt zich bijna volledig onder water af en het is daarom niet zo gek dat hij nu pas is gemaakt. Een aantal decennia geleden was het vrijwel onmogelijk geweest om onder water te kunnen filmen, vertelt Arthur: “In de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag. In ons collectieve geheugen heerst de gedachte dat Nederlands water troebel en saai is. Maar dwars tegen die gedachte in, is er afgelopen decennia een bijzondere verandering gaande in Nederlands zoet water: zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug. Dat zijn nu de hoofdrolspelers van de film: soorten waar RAVON zich al jarenlang voor inzet.

Een bittervoorn bijvoorbeeld, die zich sterk heeft uitgebreid door de goede waterkwaliteit, is niet alleen prachtig gekleurd in de paaitijd, zijn bijzondere levenswijze in symbiose met een zwanenmossel is buitengewoon bijzonder en heb ik in detail vastgelegd. Maar ook verborgen soorten als de grote modderkruiper, die als een overlevingskunstenaar in onze uiterwaarden leeft, staat in de schijnwerpers. Voor de zeer mysterieuze paling is daarnaast nog een bijzondere hoofdrol weggelegd.”

PR inhaalslag voor koudbloedigen
De Bruin is in zijn dagelijks werk visonderzoeker bij RAVON, de natuurorganisatie die hem de ruimte gaf om zich volledig op het project te kunnen toeleggen: “Ik merkte in mijn werk dat natuurbeheerders en -beschermers over het algemeen meer op het land gericht zijn dan op waterleven. Omdat je planten, zoogdieren en vogels dagelijks kunt zien, krijgen ze meer aandacht, terwijl er ook natuurdoelen en ambities zijn afgesproken voor de wereld onder de waterspiegel. Denk maar aan grote modderkruiper, de rivierprik en andere soorten waar we vanuit Europese regelgeving als Nederland voor aan de lat staan. Onderwatersoorten leiden een verborgen bestaan, zelfs voor mensen die vakinhoudelijk op de hoogte zijn. Ik hoop dat deze film daar wat aan kan veranderen. Je zou het als een ‘PR inhaalslag voor koudbloedigen’ kunnen zien.”

Omarmen en beschermen
De film is echter vooral bedoeld voor een breed publiek: voor jong en oud en alle leeftijden: “De film gaat over de wereld onder water, het dagelijkse leven van haar bewoners, van Zuid-Limburg tot aan het Noordzeekanaal. Hij laat zien hoe alles met elkaar verbonden is. Ik heb mijn uiterste best gedaan om de dieren en hun leefgebied te laten zien zoals ze zijn en hoe ze zich gedragen. Ik hoop dat mensen de onderwaterwereld meer zullen gaan omarmen en zien dat deze net zo fascinerend is als de bovenwaternatuur. Er is echt iets te ontdekken wat de moeite waard is om te behouden en te beschermen.”


Nederland Onder Water, Duik in onze ongekende natuur

een film van regisseur Arthur de Bruin
verteld door Gijs Scholten van Aschat
montage Alan Miller
camera Arthur de Bruin, Mees Swinkels, Tim Visser
onderwatercamera Arthur de Bruin | Blikonderwater producties
aanvullend camerawerk Max van Gils, Matthijs de Vos, Chris Blokhuis
producent Cees van Kempen
eindredactie AVROTROS Bert Meijer
scenario Karin Schagen, Arthur de Bruin, Cees van Kempen
tekst Karin Schagen
wetenschappelijke ondersteuning Stichting RAVON
muziek gecomponeerd door Matthijs Kieboom & Pepijn Peeters
geluiddesign, foley en mixage Olivier Nijs
geluidsopnames onderwater Baudewijn Odé


Een productie van Ispida Wildlife Productions B.V. in coproductie met AVROTROS medegefinancierd door Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBo).

Nederland Onder Water is mede mogelijk gemaakt door
Stichting RAVON, Nationale Postcode Loterij - project Red Onze Paling, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gelders Waterschapsfonds, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, Gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Rivierenland, Waterschap de Dommel, Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Limburg, Waterschap Scheldestromen, Waterschap Hunze en Aa’s, Waterschap Vallei en Veluwe en STOWA. Daarnaast is de productie medegefinancierd door de Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO).

Perskit

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top